Schrijven voor je website: 4 sleutels tot succes.
Bijna elke ondernemer heeft een website. Veel zelfstandigen bouwen hun website zelf en schrijven ook de teksten, waar ze – tenzij ze copywriter zijn – niet echt in uitblinken.
Moeilijke taal, te weinig inleven in de doelgroep en te veel praten over jezelf. Of je nu een product verkoopt of alleen je bedrijf wilt presenteren: schrijven voor je website is niet zo makkelijk.
Succesvol schrijven begint en eindigt met je klant. Het begrijpen van je online bezoekers, het adresseren van hun problemen, het tonen van empathie en autoriteit zijn essentiële stappen om vertrouwen op te bouwen en conversies te stimuleren.
1. Beschrijf het probleem van je klant.
Wanneer een opdrachtgever voor je kiest, kiest hij je niet omdat je het beste product of de goedkoopste dienst biedt. Een opdrachtgever kiest jou omdat je een product of service levert dat zijn probleem oplost of haar droom laat uitkomen.
Ondanks dat we veel op onze website beschrijven, verwoorden we zelden de problemen of dromen van onze doelgroep. Het is essentieel dat je potentiële klant voelt dat je begrijpt waar hij mee worstelt. Dat jij de oplossing voor zijn probleem hebt. Beschrijf zijn probleem.
- Stap in de schoenen van je potentiële klant.
- Voel het probleem wat hem in de weg zit, of verplaats je in de droom die zij najaagt.
- Verwoord haar emoties, beschrijf wat hem frustreert.
- Maak duidelijk dat je het probleem herkent. Met het tonen van empathie vergroot je het vertrouwen dat je online bezoeker nodig heeft.
2. Vertel duidelijk wat je doet.
Op onze websites plaatsen we uitgebreid teksten over onze producten en onze excellente ervaring. We gebruiken termen die wij gewend zijn en lezen onze teksten na met een bevooroordeeld oog.
We gaan er van uit dat onze teksten duidelijk zijn en dat onze online bezoeker direct begrijpt wat we bedoelen. Echter, we vergeten dat potentiële klanten onze teksten snel lezen en niet goed begrijpen wat onze oplossing voor hun probleem is.
- Kruip in de huid van je online bezoeker.
- Herlees je teksten en vraag jezelf in alle eerlijkheid af wat er staat.
- Herschrijf de zinnen zodat je met minder woorden meer zegt.
- Snijd overdreven taalgebruik weg, verwijder details.
- Ga door tot de essentie en verwoord wat je doet, én het resultaat daarvan.
3. Praat in “About Me” niet teveel over jezelf.
Op elke website vind je een “About Me” pagina. De kans is groot dat je op deze pagina meer over jezelf vertelt, over je ervaring, en waar je vandaan komt. Je belicht de geschiedenis van je bedrijf of het verhaal van je vorige werkgevers. Logisch op het eerste gezicht.
De contradictie kan niet groter. De About Me pagina gaat niet over jou. Je online bezoeker is – helaas maar waar – niet geïnteresseerd in waar je bent opgegroeid, wat je rode draad in je leven is of welke diploma’s je hebt gehaald. Op de “About Me” wil je online bezoeker gerustgesteld worden hoe jij voor hem te werk gaat. Waar hecht je aan in je dienstverlening? Waar mag hij op rekenen? Ook op de About Me pagina zoekt de potentiële klant naar een oplossing en de geruststelling dat jij de juiste persoon bent voor de opdracht.
- Verplaats je in je potentiële klant en begrijp welke kernwaarden hij graag ziet in degene die zijn probleem oplost, of zijn droom vervult (=you).
- Beschrijf vanuit welke drijfveer je doet, wat je doet. Welke kernwaarden spelen een rol?
- Beschrijf waar je klant op kan rekenen als hij jou de opdracht geeft.
- Zijn er beloftes die je maakt over de kwaliteit van je merk?
- Stel je klant gerust over je handelwijze en je integriteit.
4. Bewijs dat je oplossing werkt.
Zelfs als je duidelijk vertelt hoe je het probleem van je klant oplost, zullen online bezoekers je niet altijd op je blauwe ogen geloven. Ze hebben bevestiging nodig van datgene wat je beweert. Bewijs van anderen, die geen belang hebben in je bedrijf.
“Social proof” helpt je je potentiële klant te bewijzen dat het klopt wat je zegt. Bewijs helpt hen gerust te stellen dat het OK is. En wie kan dat beter dan degenen, van wie soortgelijke problemen je eerder hebt opgelost. Communiceer verspreid over je website relevante en compacte reviews zodat de online bezoeker langzaam vertrouwen kan bouwen.
- Vraag jouw bestaande klanten om korte, specifieke reviews waarin ze aangeven wat ze hebben gewonnen of opgelost dankzij jouw product of service.
- Vraag ook toestemming voor het plaatsen van hun profielfoto voor meer geloofwaardigheid.
- Gebruik aantallen of percentages die jouw succes aantonen.
- Plaats logo’s van je opdrachtgevers en belangrijke partners.
SEO: Hoe je je vindbaarheid op Google verbetert.
Betere vindbaarheid op Google bereik je door je webpagina’s te optimaliseren voor zoekmachines. Ontdek welke SEO technieken effectief zijn voor jouw online vindbaarheid.
Waarom goede content werkt. Voor je klant en voor jou.
Herhaaldelijk je publiek waardevol informeren leidt ertoe dat je hun interesse wekt, vertrouwen bouwt, een klantrelatie kan aangaan en onbetaalbare loyaliteit ontvangt.
Gebruik de juiste bouwstenen voor een effectieve website.
Bouw een website die effect heeft. Waarom is dat belangrijk? Omdat alleen een effectieve website waarde heeft voor je bedrijf. Ontdek de digitale bouwstenen.